01 nov

Werkstress en apenmanagement

Werkstress staat hoog op de agenda van de politiek, werkgevers en werknemers, gelukkig. 3 tot 6 november is de Check je Werkstress Week. Minister Asscher opent de week met een conferentie. de hele week zijn er tal van activiteiten. Ik hoop dat de bewustwording zo steeds groter wordt. De vraag is echter hoe kunnen we concreet zorgen dat we van ‘onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam ‘ gaan? Heel simpel, beter apenmanagement!

shutterstock_145207369Apenmanagement!

Hoeveel apen heb jij op je schouder gemiddeld per dag? En hoeveel daarvan horen eigenlijk niet bij jou, maar zitten daar ‘toevallig’ omdat iemand je iets vroeg en je weer ‘Ja’ in plaats van ‘Nee, (nu even niet)‘  hebt geantwoord?Eigenlijk is werkstress simpel op te lossen. We moeten meer Nee zeggen: Nee tegen een ander is ja tegen jezelf. Ja tegen jezelf is nee tegen een ander.

Hoe doe je dat? Simpel: Nee zeggen en de aap terug zetten daar waar hij hoort!

‘Nee, ik heb nu geen tijd, morgen ben je de eerste’,  tegen een collega die vraagt of je nu even kunt helpen.
‘Nee,  tegen de emails die binnenstromen’, 114 emails gemiddeld per dag, beschrijft Kims Spinder in ‘We Quit mail’  (een briljant boek). Waarom moet emails gelijk beantwoorden, 2 maal per dag kan ook in plaats van elke minuut, we zijn reactieve screensuckers geworden
‘Nee, tegen je smartphone die tijdens de lunch, de vergadering of tijdens je werk constant trilt en schreeuwt om aandacht of antwoord. Er zit ook een UITknop op.
‘Nee, tegen onduidelijke vragen van collega’s, die je enkel meer tijd kosten en niet bij jou horen
‘Nee , tegen deadlines die te strak zijn en onhaalbaar zijn en al het andere pure zinloze ad hoc werk
‘Nee, tegen werk en zaken die niet belangrijk zijn, zoals Covey zei; ‘mensen zijn verslaafd aan urgentie’
Nee, tegen adhoc werk, om te voorkomen dat je ADHOCraat wordt

nee=jaja=nee

En vooral veel ‘Ja tegen jezelf,’  mijn agenda komt eerst (MAKE), zodat je ook tijd hebt voor reflectie en denktijd.
Nb dit ezelsbruggetje is niet van mijzelf, maar ik vind hem wel briljant, ik weet helaas niet van wie deze afkomstig is! Het boek; ‘Nee!, Hoe een enkel woord je leven kan veranderen’ van Jana Kemp is echt een aanrader, maar niet meer in de verkoop (en helaas zijn er ook weinig andere boeken over dit onderwerp). Een Tip: het woordje EN verbindt, het woordje MAAR schept afstand, bijvoorbeeld: “Dank je voor het vragen, en nee’. 

Vanaf morgen!

Als we vanaf morgen, minimaal 3 keer per dag Nee zeggen inplaats van Ja, dan maken we al een stapje in het verminderen van werkstress. Veranderen van gedrag is namelijk lastig, dus stap voor stap.  Meer Nee zeggen en enkel Ja tegen echt belangrijke zaken, die passen bij jouw agenda.
Als we vanaf morgen niet meer als infobesitas junks de hele dag achter de smartphone, ipad of email aan jagen.
Als we vanaf morgen eerst denken en dan pas Ja zeggen, met iets meer egoïsme naar ons zelf. Maar ook goed nadenken of we iets NU moeten vragen aan een ander, of dat het ook kan wachten, voordat we als een kip zonder kop naar een collega ander rennen, die we vervolgens ook weer uit zijn werk halen……..
………dan houden we zeeën van tijd over en hebben we minder stress. We kunnen namelijk niet multitasken en dat kost ons heel veel tijd en stress….. Een heel interessant boek over dat onderwerp is “Ontketen je brein” van Theo Compernolle.

Interesse in Apenmanagement, stress management of werkprivé balans? Dinsdag 4 november is er een gratis workshop ‘Doorbreek je cirkel van 24/7 bereikbaarheid’ in het kader van de Check je wekrstress week of mail voor een incompany workshop of personal coaching.

Apenmanagement, hoeveel apen heb je nu op je schouders  en hoeveeel apen wil en kun je op je schouder hebben? Een aap is zwaar hoor!

 

Annemie Schuitemaker

trainer in apenmanagement voor mensen!