Masterclass werk privé balans en de rol van de manager

“Staat een goede work life balance in jouw KPI?”

In deze interactieve masterclass krijgen managers inzicht in het onderwerp werk privé balans en de samenhang met werkdruk en werkstress. Annemie Schuitemaker gaat in op het wetenschappelijke onderzoek dat ze deed, naar de werk privé balans en de rol van managers binnen organisaties. Het blijkt uit tal van onderzoeken dat werk privé balans programma’s er wel zijn binnen organisaties, maar dat lijnmanagers ze (bijna) niet benutten. Vooral lijnmanagers zijn de poortwachters als het gaat om het zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Zij kunnen ruimte creëren of basisafspraken maken. Bijvoorbeeld over bereikbaarheid. En dat heeft een positief effect op de gezondheid van medewerkers, op hun welbevinden en op de resultaten. Lijnmanagers denken te vaak dat het organiseren van die balans vooral een zaak is van de medewerker zelf. Het is soms bijna een taboe om je eigen ‘struggle’ om alles georganiseerd te krijgen te bespreken met je leidinggevende.

Wat is de reden? Willen managers niet of kunnen ze niet? Hebben lijnmanagers in Nederland wellicht een andere denktrant en cultuur dan andere landen met betrekking tot WLB? Speelt de Engelse term ‘work life balance’ in onze Nederlandse denktrant hierbij een (wellicht negatieve) rol?

Naast theorie en wetenschap zal er vooral een brug worden geslagen naar de dagelijkse praktijk van alle dag. Concrete voorbeelden, persoonlijke omstandigheden kunnen maken dat een medewerker (tijdelijk) wat minder belastbaar is en (tijdelijk) een disbalans ontstaat, bijvoorbeeld bij een scheiding, mantelzorg, zieke familieleden etc. Maar ook omgekeerd, dat de werkdruk zorgt voor problemen in de privé sfeer.

Wat levert het op?

Managers krijgen concrete handvaten.Tijdens de masterclass krijgen alle deelnemers een biodot en een stressthermometer, wordt er ingegaan op de wetenschap en het onderwerk work life balance, gekoppeld aan werkdruk en werkstress.

Patronen doorbreken
Het wetenschappelijk onderzoek maakte inzichtelijk dat er een duidelijke samenhang is tussen work-life balance en stress. En dat het voor zowel lijnmanagers als medewerkers moeilijk is om het werkpatroon te doorbreken. En juist dat patroon vormt vaak de basis voor de ervaren werkdruk. Het draait vooral om ruimte geven en ruimte creëren. Voor uzelf, als manager, maar  ook voor de medewerkers. De bewustwording van de mogelijkheden en valkuilen is echt belangrijk.

De bril
Wat beïnvloedt u als managers bij het nemen van beslissingen als manager om werk privé interventies wel of niet te ondersteunen? Wat is uw blinde vlek, met welke bril kijkt u?

Blijf praten
De masterclass zal managers aan het denken zetten. Door herkenbare filmpjes en vele tips en adviezen. Een manager kan het verschil maken, maar medewerkers hebben zelf ook een rol. Denk alleen maar aan e-mail of werken in het weekend of een vakantie. Zaken waar iedereen mee te maken heeft en waar verwachtingen en gewoontes vaak een grote rol spelen. Praat erover met elkaar. Dan kan deze masterclass een verandering in gang zetten. En bewustwording vergroten.

Spiegel voorhouden
Deze masterclass houdt als het ware een spiegel voor en kan laten zien dat iedereen te maken heeft met het zoeken naar een goede balans. Niet alleen vrouwen. Ook vaders, twintigers of mantelzorgers.

Tijdig bijtanken
Het gaat om het veranderen van gedrag. Op tijd loskomen van werk komt de resultaten ten goede. En op die resultaten wordt een manager afgerekend.

En tot slot: What is in it for me?
Wat kunt u als manager doen om een goede work life balance in  uw “organisatiegenen”  te borgen. En wat levert het op en voor wie? De business case!

Doe de gratis werk privé balans test

Om een goed beeld te krijgen van de eigen situatie, krijgen alle managers vooraf de uitnodiging om de werk privé balans test in te vullen. Deze zal onderdeel zijn van de masterclass, zodat managers deze ook zelf kunnen afnemen en bespreken met hun medewerkers.

Incompany mogelijkheden masterclass

Deze masterclass wordt enkel incompany aangeboden, duurt minimaal anderhalf tot maximaal vier uur, en is mogelijk voor groepen van 5 tot 500 managers. Deze masterclass kan ook gecombineerd worden met bijvoorbeeld de workshop Masterclass Digital Detox of Doorbreek de cirkel van 24/7 bereikbaar

NB IN VERBAND MET DE CORONA CRISIS KUNNEN LEZINGEN/TRAININGEN/WORKSHOPS ZOWEL ONLINE  (VEILIG VANUIT DE THUISWERKPLEK VOOR IEDEREEN) OF OFFLINE MET IN ACHTNEMING VAN DE RIVM RICHTLIJNEN

Meer informatie over de mogelijkheden van de masterclass?

Klik hier om naar het contactformulier te gaan. Of neem rechtstreeks contact op via 0800-0201060 of stuur een mail naar info@careerandlive.nl. We nemen dan binnen 24 uur contact op om de mogelijkheden te bespreken of een kennismakingsgesprek in te plannen, gratis uiteraard.