17 nov

Keuzes maken! Tips om keuzestress te voorkomen!

Sinterklaas, Kerstmis, verjaardag. December is een leuke maand, maar elk jaar vraag ik me weer af: hoe zorg ik dat ik niet gek word in die drukke decembermaand. Horendol word ik soms van al die keuzes die ik moet maken: Cadeaus met Sint of Kerst? Welk bedrag? Wie nodig ik uit voor mijn verjaardag? Vier ik mijn verjaardag überhaupt? Hoe vieren we Kerst en bij wie?

laatstKeuzes, je ontkomt er soms niet aan

Ik denk aan mijn eigen situatie enkele jaren geleden. Ik had een functie waarin ik niet helemaal happy was, maar het was wel een vaste baan met alle bijbehorende voordelen. Ik kwam echter niet in actie, bang om mijn bekende vertrouwde werkwereld  los te laten en de angst om foute keuzes te maken. Pas toen bleek dat mijn functie zou verdwijnen kwam ik in beweging en ging ik op zoek naar iets anders, iets dat beter bij mij zou passen. Per toeval kwam een baan als jobcoach op mijn pad. Ik verloor mijn bonus, maar vond mijn vrijheid. Gesterkt door deze positieve ervaring ben ik daarna bewuster met mijn loopbaan aan de slag gegaan. Ik vraag me geregeld af of wat ik doe ook is wat ik wil doen. Dit blijven zitten op je plek, onzekerheid en angst voor de toekomst en vooral geen keuzes maken zie ik ook in mijn naaste omgeving en in mijn werk. Jongeren die verlammen bij de gedachte dat ze het verkeerde studieprofiel kiezen, mensen die geconfronteerd worden met een reorganisatie en het liefst zo lang mogelijk blijven zitten waar ze zitten. Ik zie het ook bij alleenstaande moeders in een uitkeringssituatie die weten dat ze weer moeten gaan werken, maar geen mogelijkheden zien hoe ze dit kunnen combineren met de zorg voor hun kinderen.

Een ander perspectief

Wat helpt is om vanuit een ander perspectief naar je dilemma te kijken waardoor er kansen en mogelijkheden ontstaan. Zo bepaal je opnieuw je richting. Vervolgens activeer je je talenten om stap voor stap de kansen om te zetten in acties. Het resultaat is dat je grip hebt op je leven, je energie en tijd. Je laat zelf je leven en werk(weer) kloppen. Dat geeft energie, plezier en voldoening. En wat betreft de decembermaand: wij gaan lekker naar de sauna met de kerst!

Crisis of kans, welke kant van de medaille kies jij?

Jij bent degene die de keuzes maakt. Bepaal je richting en neem de regie in eigen hand. Durf jij het aan?

Ter inspiratie een bijzonder filmpje over veranderen NU!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=BI_HOPqcRFA&w=560&h=315]

Kies nu voor meer grip op je koers en keuzes

Met deze tips kun je direct aan de slag:

  • Bepaal wat jij belangrijk vindt in je leven en maak tijd voor deze zaken. Laat je bij je keuzes leiden door deze doelen en laat je niet verleiden om voortdurend te willen voldoen aan de wensen van anderen.
  • Train je  “veranderspieren” : doe regelmatig iets wat je nog nooit hebt gedaan. Door de dingen anders te doen of nieuwe dingen te doen versterk je je veerkracht en sta je steviger in je schoenen in een snel veranderende omgeving.
  • Hak de knoop door, stop met wikken en wegen. Langer nadenken maakt een keuze niet beter. Je kunt meestal nog bijsturen mocht de beslissing anders uitpakken dan verwacht.
  • Kijk niet teveel achterom. Stop met denken en ga genieten.
  • Goed is goed genoeg!

Mariette Bosscher en Frieks Bruning

Heb je ondersteuning nodig bij het maken van work/ life keuzes?

Neem dan contact op met één van de experts van Career & Live bij jou in de buurt!