Blog van Career & Live
woensdag 9 oktober 2019

Werkdruk, werkstress en werkplezier

Omdat ik midden in een groot project zit waarbij ik bijna dagelijks trainingen verzorg op het gebied van werkdruk en werkplezier, ontmoet ik op het moment veel meer mensen dan in een “gemiddelde week”. Mensen, teams, verhalen, twijfels, tranen, vertrouwen complimenten, vragen, onbegrip, begrip, autonomie, stress, ontspanning, herstel en verbinding, alles passeert de revue.

In dialoog met elkaar en oprechte aandacht

Werkdruk en werkplezier zijn thema’s die veel aandacht krijgen tegenwoordig en terecht. Want je spendeert al gauw het merendeel van je leven op je werk, dan kun je het maar beter naar je zin hebben. Toch ervaren veel mensen werkdruk en dat kan leiden tot werkstress, iets wat iedereen wel eens heeft. Maar chronisch werkstress ervaren is voor niemand gezond. In de trainingen die ik geef,  gaan we in gesprek over werkdruk en onderzoeken we met elkaar wat de werkdrukveroorzakers zijn en welke energiebronnen er zijn. Een verhelderend maar soms ook confronterend proces. Wat me opvalt is dat het vaak gaat over een gemis aan verbinding. En dan gaat het om oprechte aandacht van collega’s en leidinggevende. Echt weten wat er speelt, gezien en gehoord worden en dat blijkt in de praktijk toch minder makkelijk te zijn dan ik had verwacht.

Verbinding

Graag wil ik een persoonlijk verhaal van iemand delen dat me aangreep. Een deelnemer van de training zocht me op na de training en vertelde me dat zij recent te horen had gekregen dat haar contract niet werd verlengd. Ze had geen goede beoordeling gekregen en wilde daarom niet verder met haar. Ze werd emotioneel en vertelde dat ze in scheiding lag, op zoek was naar een nieuwe plek om te wonen met haar drie kinderen. De scheiding  en alle bijkomende sores waren de reden geweest dat ze op werk de afgelopen maanden minder had gepresteerd maar haar leidinggevende was hiervan niet op de hoogte. Al snel rees de vraag bij haar, had ik het eerder moeten aankaarten, was er dan meer begrip geweest? Maar was er genoeg verbinding om zoiets met elkaar te delen? Lastige vraagstukken, waar vast velen een mening over hebben maar waarvan de spelregels niet zijn uitgekristalliseerd.

Samen sta je sterk en alleen is ook maar alleen

En of het nou haar verantwoordelijkheid is om het te delen of toch meer ligt aan het gebrek aan oprechte interesse bij de leidinggevende; het gaat om de verbinding. Weten wat er speelt, elkaar kennen, veiligheid creëren op de werkplek, investeren in elkaar en de relatie.

Verbinding zorgt voor vertrouwen, vrijheid/autonomie, leiderschap en is daarmee een grote energiebron die voor velen van ons het leven makkelijker maken en voor werkplezier zorgt. Cliché maar waar: samen sta je sterk en alleen is ook maar alleen.

Jenny Badreddine
partner & trainer Career& Live

PS wil je in dialoog met je team/collega’s over werk privé balans, dan hebben we sinds kort de koerskaart werkprivé plezier