08 apr

Combi werk-privé is te vergelijken met de bekende kip en het ei!

Werk privé of toch privé werk?

Driekwart van de HR-professionals ziet de relatie tussen werk en privé als belangrijke oorzaak voor werkstress. Dat blijkt uit onderzoek dat de Arbo Unie onder Human Resource Managers
confuse-2deed naar het voorkomen van werkstress. Dit is geen echt nieuws, dat wisten we al lang, heel lang. Maar nu toont onderzoek het aan en ook HRM is ervan overtuigd! Fantastisch nieuws. Na alles inspanningen zoals o.a.  Check je werkstress etc. Vooral mensen met kinderen onder 12 jaar blijken het lastig te hebben om een drukke baan en een groot aantal privé-activiteiten zonder te veel spanningen te combineren. Echter ik pleit ervoor om vooral ook naar de andere kant van de discussie te kijken. Kortom wat was er eerst, de kip of het ei. Interfereert werk nu met privé
of privé met werk? Door onze 24/7 bereikbaarheid, onze smartphones en continue stroom aan emails, maar liefst gemiddeld 114 per dag, waar we dan 2 uur en 10 minuten mee bezig zijn. Ik geniet elke week van de filmpjes en plaatjes die Kim Spinder van WeQuitMail heeft. In 2015 zijn er geen grenzen tussen werk en privé, ze vervagen. dat hoeft niet altijd slecht te zijn, maar….soms even helemaal niets doen, letterlijk bijtanken thuis kan echt bijdragen in het verlagen van stress. En in het kader van de combinatie werk privé, wil ik ervoor pleiten om ook aandacht te schenken aan het feit dat werk ook absoluut negatief kan interfereren met werk, in plaats van enkel te wijzen naar de negatieve interferentie van privé naar werk.  Het ligt er maar aan hoe je kijkt. Kijk eens naar deze foto? Wat zie je, een half gezicht of een gezicht van de zijkant? Je hersenen kunnen geen twee dingen tegelijkertijd zien, en je hebt tijd nodig om te schakelen tussen het halve gezicht en het zij- aanzicht. Zo werkt het ook met werk privé en privé werk balans. Wil je weten hoe het bij jou zit? Doe dan de gratis werk privé balans test, je krijgt een persoonlijk rapport en je weet exact waar de schoen wringt bij jou of wellicht bij jouw team!

Stoort de email je thuis of zit je op je werk te facebooken?

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HTgYHHKs0Zw&w=560&h=315]

Het gaat maar door, maar er zit ook een UIT knop op je smartphone, zowel op je werk als thuis. Ik schrok behoorlijk van de documentaire over verslaving aan de smartphone en Facbook,” Beyond my walls” op 2doc, Neske Beks is internet-, smartphone-, en met 2800+ Facebookvrienden vooral ook Facebookverslaafd en ontrafelt de grenzen van haar online en offline leven. Wat levert Facebook op? En wat neemt het af? Deze uitzending maakt heel helder dat deze verslaving aan onze smartphone (en indirect ook aan altijd multitasken) ook op het werk voor problemen kan zorgen, en dat heeft niets te maken met enkel combi werk privé voor mensen met jonge kinderen. Dit aspect kun je als werkgever en werknemen niet negeren. Maar tegelijkertijd kunnen we ook samen zorgen dat we anders omgaan met bereikbaarheid en met mail, de continue, stroom aan soms zinloze emails, kijk maar naar dit filmpje, herkenbaar?

 

technostresskleinHierbij een aantal concrete tips

Ik ben blij dat driekwart van de HR-professionals  de relatie tussen werk en privé als belangrijke oorzaak voor werkstress zien. Ik hoop dat we nu echt het probleem gaan aanpakken, met zijn allen. maar dan ook vanuit alle perspectieven, vanuit werk privé maar ook privé werk.  En dat we niet blijven hangen in de discussie over werkende ouders. Het raakt ons allemaal, jong, oud, ouder of geen ouder, de grenzen vervagen, dat is soms prettig, maar soms moet je bewust RUST en Pauze kunnen en mogen nemen. Anders stijgt de werkstress en privé stress en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

 

 

Annemie Schuitemaker, op vrijdag heb ik vaak bewust een Digital Detox Friday, een aanrader, echt waar